De Coronacookingfiles #1: Fajita’s met kip

De Coronacookingfiles #1: Fajita’s met kip

De Coronacrisis stelt onze hedendaagse maatschappij voor ongeziene uitdagingen. Er is veel onzekerheid op meerdere domeinen. Deze crisis treft mensen in hun basisbehoeften en dus worden ze bang en/of boos. Eén van die basisbehoeften is voeding. Daar waar we tot 10 dagen geleden nog uit een culinair verwend volk bestonden, veranderden we op een goede week tijd in een hamsterende meute. Ik merk dat er in mijn omgeving heel veel ongerustheid leeft over hoe we deze tijd gezond kunnen doorkomen. Mensen zitten veel meer (thuis) en hebben de neiging om meer te snoepen. Bovendien vindt niet iedereen de moed meer om nog uitgebreid te koken, zeker niet als je al de hele dag alleen bent. Daarom wil ik graag met een nieuw projectje beginnen, De Coronacookingfiles.

Wat is dat? Ik wil graag receptjes en tips delen die gezond zijn, gemakkelijk klaar te maken én haalbaar voor één persoon. Verder wil ik werken met ingrediënten die makkelijk vindbaar zijn én waar gemakkelijk alternatieven voor te bedenken zijn. Aangezien de hele wereld vecht tegen dezelfde vijand, vrees ik dat we het de komende periode met heel wat wat minder exotische ingrediënten zullen moeten stellen dan we ondertussen gewoon zijn. Dit wordt dus ook een les in duurzaam en lokaal koken. Vandaag starten we met les 1 🙂.

De Coronacookingfiles #1

Fajita’s met kip

Het receptje is gebaseerd op een ééntje van Jamie Oliver. Ik heb er ondertussen wel een eigen versie van gemaakt. Het stond in zijn Ministry of Food boek uit 2008, mijn all-time favoriete kookboek. Oliver ontwikkelde het boek en de bijhorende tv-reeks met als doel om mensen aan te zetten tot koken. Nu niet dat ik dat nodig heb, maar toch is dit kookboek datgene wat ik het meeste vastneem. Dit receptje is gebaseerd op wat je ongeveer nodig hebt voor 1 persoon. Normaal gezien heb je dan een beetje over, maar daar kan je de dag erna een heerlijke lunch van maken.

Nodig?
– 2 wraps (liefst volkoren)
– 1/8ste partje van een ijsbergla
– 1 stevige tomaat
– 1 rode paprika
– 1 middelgrote rode ui
– 1 teentje look
– 1 citroen (of citroensap)
– 1 kipfilet
– olijfolie of arachideolie
– (gerookt) paprikapoeder
– komijn (als je dat niet hebt, neem goede kipkruiden of koriander of een beetje currypoeder, wat je lekker vindt)
– oregano
– peper en zout
– pili-pili (of tabasco)

Doen!
Snijd 3 kwartjes van de rode ui in dunne reepjes. Versnipper het teentje look. Snijd de paprika in reepjes. De kipfilet snijd je in blokjes. Zet het vuur aan, neem een wok of andere grote pan en doe er olijfolie, ui, look en paprika in. Laat enkele minuten bakken op een middelhoog vuur terwijl je alles regelmatig omschept. Kruid met een theelepel (gerookt) paprikapoeder en een flinke snuif komijn, wat oregano, een beetje pili-pili en zout. Let op dat de kruiden niet aanbakken. Zet het vuur terug hoog en voeg ook de kipfilet toe. Blus met het sap van een halve citroen. Laat de kippenblokjes nog even bakken op een lager vuur tot ze helemaal gaar zijn.
Ondertussen kan je de tomatensalsa maken. Snijd de tomaat in blokjes. Versnipper het laatste kwartje van de rode ui (heel fijn). Meng met een theelepel olijfolie, oregano, een beetje pili-pili en zout, knijp er wat citroen bij.
Snijd de ijsbergsla in reepjes.
Warm een wrap op en vul. Herhaal 🙂. Uiteraard is wat zure room, kaas of zelfs guacamole hier ook lekker bij, maar dan stijgt het vetgehalte meteen disproportioneel. En ik vermoed dat de rekken met avocado’s ook snel leeg zullen zijn. Wie liever vegetarisch eet, kan de kip vervangen door halloumi of vegetarisch gehakt.

Smakelijk! 🌮🌯🌮🌯Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *