De loq-wat? Loquatchutney!

De loq-wat? Loquatchutney!
In de tuin van de buren staat een loquatboom die dit jaar zeer goed gebloeid heeft. De loquat of Japanse mispel, in het Spaans ook nispero genoemd, is een abrikoosachtige geeloranje vrucht met in het midden zwarte steentjes. Bij ons niet zo bekend, maar wel in het Zuiden en zeker ook in Turkije, waar wel wat buren hun roots liggen. De vraag kwam of ik een kilootje of twee wou. Natuurlijk dat!

Ik houd eerder van hartig dan van zoet, dus ik besloot er een chutney van de maken. Heerlijk bij kaas en gegrilde vleesjes. Het vraagt wel wat geduld om de loqauts in stukjes te krijgen. Want je moet de pitjes eruit halen en rondom elke pit zit een vliesje dat er ook uit moet. Schillen hoeft niet in principe, maar als de schil stevig genoeg is, kan je ze er wel zo afpellen, net als bij een tomaat. Verder is er amper werk aan. De moeite om eens te proberen! Uit dit receptje haal je ongeveer 3 kleine confituurpotjes. Als je geen loquats vindt, dan kan het ook met bvb. perzik of mango.

 

Nodig? 
  • 600g loquatstukjes
  • 1 ui
  • 1 appel (bvb. jonagold)
  • 1 stuk gember ter grootte van een duim
  • 200ml appelazijn
  • 200ml water
  • 2 eetlepels geel of zwart mosterdzaad
  • 1 eetlepel (goede) currypoeder
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel chilivlokken
  • enkele kardemompeulen
  • suiker
  • zout
Doen!

 

Snijd de ui in stukjes, schil de appel en de gember. Doe de ui en de loquatstukjes in een kookpot, rasp de appel en de gember erbij. Overgiet met appelazijn en water. Voeg mosterdzaad, currypoeder, komijn en chilivlokken toe. Haal de kardemomzaadjes uit de peul en doe erbij. Tenslotte lepel je er zo’n 7 grote eetlepels suiker bij. Het kan dat het daarmee niet zoet genoeg is, dat moet je halverwege de kooktijd even proeven en dan kan je er nog wat extra suiker bij doen. Maar het mag zeker niet te zoet zijn, want het is een chutney. Breng aan de kook en laat zo’n 2u op een klein vuurtje sudderen. Voeg tenslotte zout toe naar eigen smaak. Giet in ongeveer 3 kleine, gesteriliseerde confituurpotjes. Steriliseren kan op meerdere manieren, gemakkelijk is om de afgewassen potjes en dekseltjes 10 minuten in een oven van 150° te zetten. Laat ondersteboven afkoelen en klaar!

 

Tot in de herfst heerlijke chutney in huis! Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *