Asperges zijn een eitje

Asperges zijn een eitje

Het aspergeseizoen
is gestart en de aardbeienautomaten zijn terug open! Eindelijk lente dus, joehoe! Maar laten we het over die asperges hebben. Ik vind ze superlekker en dan vooral de witte. En vooral ook helemaal niet moeilijk om klaar te maken, veel gemakkelijker dan sommige andere groenten. Euhm, over dat laatste is lang niet iedereen het eens. Nog veel te vaak wordt een asperge geassocieerd met veel te veel schilwerk, gaartijden zo strikt als een raketlancering, ingewikkelde recepten met de gevreesde hollandaisesaus die zeker gaat schiften en wat nog allemaal. Niks van aan! Asperges zijn een eitje!
Hoe doe je dat nu, op een poepsimpele manier asperges maken? Wel, zo!

 

Schillen
Je hebt dure apparaatjes die je op het werkblad kan vastschroeven om asperges door te draaien. Vaak een heel gedoe, met niet het gewenste resultaat. Overbodig dus, die handel.
Het handigst vind ik een dunschiller met mesjes aan 2 kanten. Asperge aan kopje vasthouden en dan schillen maar. Of met een gewone dunschiller gaat het ook. Platleggen op snijplank en rondom rond draaien.

 

Garen
Veel recepten zeggen dat je asperges moet koken. De enige geldige reden om asperges te koken is voor het maken van aspergesoep. In alle andere gevallen is dat niet de beste optie, want er gaat zo heel veel smaak verloren. Een goed alternatief is stomen. Als je een stoomoven hebt is dat heel gemakkelijk. Je kan ook een stoommandje gebruiken. Reken op een tijd van 10 minuten tot een kwartier, afhankelijk van de dikte.
De lekkerste manier vind ik asperges stoven in goede boter. Dat gaat het best als je de asperges in 3 of 4 stukken snijdt en op het gemak laat gaar worden in een niet te kleine hoeveelheid boter. Het vuur mag niet te hoog staan, maar het is ook niet erg als ze een beetje bruin worden. Na een kleine 10 minuutjes zijn ze klaar. Peper en zout erover en je hebt meteen asperges met een lekker sausje.

 

Afwerken 
  • Kruiden
Peper en zout mogen niet ontbreken, maar asperges combineren uitstekend met tal van verse, groene kruiden. Peterselie, bieslook, daslook, basilicum, dragon, kervel, marjolein,… het zijn allemaal opties. Versnipper ze en meng ze onder de asperges.

 

  • Sausje
Als je de asperges in boter hebt gegaard, heb je al meteen een lekker sausje. Eventueel nog een zacht eitje erbij en meer moet dat niet zijn. Ook lekker is om een kruidenolie te maken die je erbij kan doen. Mix eender welk groen kruid met plantaardige olie, zeef eventueel en druppel over de asperges. Ook kunnen asperges wel een vleugje citroen verdragen.

 

  • Eitje
Asperges en eitjes zijn een match made in heaven. Alle soorten eitjes zijn mogelijk: hardgekookt, zachtgekookt, gepocheerd, roerei, spiegelei,… .

 

  • Visjes
Asperges werken goed met vis en zeevruchten. Bak een stukje witte vis of zalm erbij (of een coquille als je fancy wil doen). Strooi er grijze garnaaltjes over of leg er enkele sneetjes gerookte zalm bij. Het kan allemaal!

 

  • Vleesjes
Vlees lijkt niet de meest logische keuze voor bij asperges, maar toch werkt ook dit prima. Een stukje kalfsvlees, een lammetje, sneetjes goede gekookte of gerookte ham, ook hier kan je alle kanten uit. Alleen raad ik wel aan om op te passen dat de smaak van het vlees dat van de asperges niet gaat overheersen, want dat zou zonde zijn.

 

  • Dan nog een patatje zeker?
Graag een gestoomd, geplet of gekookt patatje? Doen! Ook met pasta zijn asperges geweldig: de gestoofde asperges gewoon onder de pasta mengen, kruiden erbij, parmezaan erover strooien en klaar (al mag het ook perfect met bijvoorbeeld ham of garnaaltjes)! Ook in risotto floreren asperges geweldig: apart aanstoven of stomen, alles onder elkaar zetten, afwerken met goede boter, parmezaan en als je wil een beetje citroen. Heerlijk!

 

Zo, bij deze heb je een handleiding om gemakkelijke aspergegerechtjes te maken. Laat je helemaal gaan!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *