Palinghapje met rode biet en appel

Palinghapje met rode biet en appel

Ik heb op de valreep nog het perfecte aperitiefhapje voor de feestdagen! Een hapje met paling, rode biet en appel. Gerookte paling is tegenwoordig een luxeproduct, maar met de feestdagen redelijk gemakkelijk vindbaar. Het ziet er leuk uit en de combinatie van smaken is verrassend. Scoren dus!
Het hapje lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk in no time klaar. Ideaal dus om je feestmenu mee aan te vullen of handig meegenomen voor wie wat langer wil aperitieven :-).

 

Nodig voor 12 hapjes 
  • 200g gerookte paling
  • 1 middelgrote rode biet
  • 1 appel (bvb. jonagold)
  • 2 dl room
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 dl visbouillon
  • olijfolie
  • balsamicoazijn
  • verse dille
  • pilipili
  • peper en zout
  • hoge glaasjes of potjes

 

Doen!

 

Salsa van rode biet en appel
Verwarm de oven voor op 200°. Schil de rode biet met een dunschiller en maak er kleine blokjes van. Doe in een kommetje en meng met 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, een snuif pilipili en een snuif zout. Leg een bakpapier op een bakplaat en strooi er de rode bietjes over uit. Zorg dat ze naast elkaar liggen en niet op elkaar. Zet de bakplaat een half uurtje in de oven of tot wanneer je merkt dat de blokjes gebakken zijn. Laat afkoelen. Vlak voor het serveren snijd je de appel ook in kleine blokjes en roer je die door de rode bietstukjes.

 

Mousse van gerookte paling
Neem 1 stukje palingfilet en verdeel dat in 12 mooie stukjes van +- 2-3cm. Zet opzij.
Laat de gelatineblaadjes 5 minuten weken. Ondertussen kan je de visbouillon verwarmen. Los de gelatineblaadjes op in de visbouillon (niet meer laten koken). Breek de rest van de paling in kleine stukjes en doe bij de visbouillon. Mix het geheel of doe het in de blender. Het geheel hoeft niet egaal te lijken, maar er mogen ook geen stukjes meer inzitten. Klop de room op. Pluk de dille van het steeltje en snipper heel fijn. Schep de opgeklopte room en de dille door de afgekoelde palingemulsie. Kruid met peper en evt. een klein beetje zout (gerookte paling is al redelijk zout, de visbouillon ook). Spatel het geheel in een spuitzak.

 

Afwerking
Spuit in elk glaasje wat palingmousse. Laat opstijven in de ijskast. Vlak voor het serveren kan je de salsa van rode biet en appel over de glaasjes verdelen. Leg in elk glaasje ook een stukje palingfilet. Werk af met een takje dille.

 

Smakelijk!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *